Caffrey Finney

Caffrey Finney

Project details

Two storey house located on an exposed, flat site in the Shannon basin, with distant views of Banagher and the Slieve Bloom mountains.

The house is orientated on a North/South axis which provides for South East and South West facing elevations to take full advantage of the site’s distant views and the sun’s path throughout the day. Design provides for as much passive solar gain as possible through careful orientation of the dwelling and the internal arrangement of spaces..

The overall expression of the house is traditional with a number of contemporary details – corner windows, vertical stair windows, flat dormer window – which do not overly affect the traditional emphasis..

House is a modest two storey, narrow ‘H’ shaped plan. The overall design allows for the bulk and massing of the house to be comprised of traditional, simple pitched roof blocks. This assists in minimising the size of the building and in presenting different elevations to all sides.